CUM TE PREZINȚI LA INTERVIUL DE ANGAJARE

0

Căutarea unui loc de muncă poate fi un proces anevoios care depinde atât de oportunitățile pieței,  cât și de prezentarea personală. Dacă nu putem influența piața muncii, putem să ne imbunătățim imaginea pe care o prezentăm.

Prima regulă este scrierea unui cv complet şi corect din punct de vedere gramatical. Impresia pe care o lasă un CV cu greşeli gramaticale este superficilitate şi ignoranţă. Pentru posturi care cer calificari acest lucru poate fi un mare dezavantaj, iar pentru posturi de conducere este o condiţie  eliminatorie.  Completarea unui cv durează aproximativ 30 de minute, înca 5 minute pot fi alocate verificării cv-ului.

Fiecare scrisoare de intenţie care este folosită pentru aplicarea pentru un post trebuie să fie personalizată. Se foloşeste tehnica „copy paste” pentru textul unei scrisori de intenţie. Nu este greşit să te inspiri în compunerea unei scrisori, dar mesajul trebuie să te reprezinte. O scrisoare de intenţie, care să spună, concis şi în propriile cuvinte, motivul pentru care îţi doreşti postul şi de ce ai fi potrivit pentru post poate fi mult mai valoroasă decat orice compunere elaborată, dar impersonală.

Pregatirea înainte de interviu este mai mult decât binevenită. Internetul este o sursă bună de informaţii. Află înainte de interviu date despre firmă, despre valorile ei, mai citeşte o dată anunţul pentru post, revezi cerinţele postului. Cele mai multe firme au un site unde îşi prezintă compania şi oferta. Ai informaţia la îndemână, de ce să nu o foloseşti?

Se folosesc deja câteva întrebări standard pentru anumite posturi cum ar fi:

De ce sunteţi potrivit pentru acest post?

Care sunt calităţile şi defectele dumneavoastră?

Unde doriţi să ajungeţi peste 5 ani?

Dacă credeţi că hr-ii au „pană de inspiraţie”, nu abordaţi bine situaţia. Aceste întrebari pe care le tot auziţi la interviuri sunt relevante pentru angajator. Nu uitaţi că aceste întrebări se referă la viaţa profesională. Unii candidaţi presupun că răspunsul la întrebarea despre obiectivul în carieră (Unde doriţi să ajungeţi peste 5 ani?) este de la sine înteles şi toată lumea îşi doreşte să ajungă „cât mai sus”. Pe lângă faptul că acest răspuns nu spune nimic, nu arată nici ambiţie (aşa cum s-ar fi crezut). Înainte de interviu, gândeşte-te ce vrei sa obţii în profesia ta, fii specific şi realist. De exemplu: vreau să ajung director de vânzări deoarece cred că am abilităţi bune de comunicare şi negociere.

La interviu nu întarzia, iar dacă nu poţi ajunge anunţă telefonic. Departamentul de resurse umane reţine candidaţii care nu au avut politeţea de a anunţa intervievatorul de modificările de program. Dacă vei dori în viitor un post în aceiaşi companie s-ar putea să nu mai ai ocazia de a fi chemat la interviu data viitoare.

O ţinută corespunzatoare la interviu, un salut, un zambet, o strângere potrivită de mână poate induce tonul discuţiei. Dacă creezi o primă impresie plăcută, există şanse mari ca intervievatorul să ia aceiaşi atitudine. Dacă ai o atitudinea închisă şi necooperantă, efectul asupra intervievatorului este acelaşi.

În final, la un interviu fii sincer şi deschis. Toate informaţiile din CV se pot verifica. O inexactitate în CV înseamnă, de cele mai multe ori, excluderea candidatului.

Pregateşte-te cu întrebări pentru angajator, scopul întrebărilor este de a obţine informaţii despre mediul organizaţional, posibilităţile de avansare, condiţii de muncă. O parte din pregatirea pentru interviu însemnă şi documentarea despre angajator, întrebarile sunt menite să acopere acele răspunsuri pe care nu le-ai aflat din alte surse.

La final, alegerea este atât a angajatorului cât şi a candidatului.

Articole recente

Scrieti un comentariu